Wat is een poederdoseersysteem?

Poederdoseersystemen worden veel gebruikt in de agrarische sector. Maar wat is een poederdoseersysteem nu precies? En waarom is het zo belangrijk voor moderne melkveebedrijven? Deze systemen kunnen worden ingezet om voer, medicijnen of andere stoffen te doseren. Ze zijn hierdoor zo goed als onmisbaar geworden in de landbouwsector en bieden bedrijven tal van mogelijkheden.

Poederdoseersysteem uitgelegd

Een poederdoseersysteem is een apparaat dat poeder of korrels doseert in kleine porties. Het kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het portioneren van voedsel, medicijnen en kunstmest. Een poederdoseersysteem werkt door een poeder te meten in een beker en het vervolgens af te wegen op een weegschaal. De hoeveelheid poeder in de beker wordt dan afgetapt in kleine porties die gelijk zijn aan de gewenste dosering. Poederdoseersystemen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen, afhankelijk van het type poeder of korrel dat ze moeten doseren. Sommige systemen zijn handmatig bedienbaar, terwijl andere geautomatiseerd kunnen worden om een hoge mate van nauwkeurigheid te garanderen.

Voorkom een overvloed aan materialen

Helaas komt het nog wel eens voor dat een koe te veel mineralen binnenkrijgt omdat ze tegen de voederstation aanstoot. Dit kan vervelende gevolgen hebben, aangezien een overvloed aan materialen diverse gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Met een geavanceerd, anti-mors poederdoseersysteem wordt dit gelukkig voorkomen.

Wat zijn de voordelen?

Wat de exacte voordelen van een dergelijk systeem zijn hangen natuurlijk af van het specifieke systeem, maar over het algemeen brengt het gebruik van een poederdoseersysteem de volgende voordelen met zich mee:

  • zeer nauwkeurige dosering (voor de meeste moderne systemen), belangrijk voor de gezondheid
  • geheel automatisch systeem = minder werk!
  • bestand tegen beuken, ofwel: anti-mors
  • vaak naar wens samen te stellen of configureren

Verschillende soorten systemen

Een poederdoseersysteem kan worden ingezet om verschillende voedingstoffen en poeders toe te dienen. Er zijn systemen die werken met een vaste dosering, maar ook systemen die de dosering aanpassen aan het gewicht van het dier. Poederdoseersystemen zijn nauwkeurig en eenvoudig in gebruik. Een poedersysteem kan worden aangesloten op de melkinstallatie of op een voederapparaat. Dit maakt het doseren van voer, medicijnen of andere stoffen eenvoudig en snel.

Geschikt voor uitlopende voedingsstoffen

Sommige systemenen zijn zo ontworpen dat ze werken met uiteenlopende soorten poeders, terwijl andere uitsluitend werken met bepaalde stoffen, zoals mineraalpoeders. Welke voor jouw bedrijf uitkomst biedt hangt natuurlijk af van de beoogde toepassing.

Welk poederdoseersysteem is geschikt?

Dat een poederdoseersysteem tal van voordelen heeft staat als een paal boven water. Maar om maximaal te profiteren van deze voordelen is het zaak om een systeem te vinden dat aansluit op je wensen, verwachtingen en behoeften. Gelukkig zijn er diverse aanbieders waar je terecht kunt voor maatwerk systemen, waaronder hanskamp.nl. Via een van deze aanbieders vind je ongetwijfeld een passend doseersysteem.

Plaats een reactie