Hout als bouwmateriaal voor huizen

Ben je op zoek naar een natuurlijke indeling van de omgeving? Denk dan eens aan hout. Hout zorgt voor de meest natuurlijke look die je kan bedenken en zorgt dat je omgeving ademt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Natuurlijk van Hout.

Waar komen de meeste houtsoorten vandoor

Hout is een van de oudste bouwmaterialen die in de architectuur worden gebruikt. Veelzijdig, het kan worden gebruikt in structurele oplossingen, coatings, scheidingswanden, fittingen en, heel vaak, in meubels. Een andere kwaliteit van het materiaal is zijn duurzaamheid – als het goed wordt beheerd tijdens plant-, snij- en behandelingsprocessen, kan het als hernieuwbaar en koolstofarm worden beschouwd, wat waarde toevoegt aan het voltooide gebouw.

Brazilië heeft vanwege zijn grote omvang en verschillende klimaten een grote verscheidenheid aan boomsoorten die in de bouw kunnen worden gebruikt, hoewel het potentieel ervan nog lang niet is gerealiseerd. Hieronder hebben we 20 voorbeelden geselecteerd van residentiële projecten in Brazilië die profiteren van dit rijke materiaal – of het nu gaat om de structuur, coatings of sluitingen.

Voordelen van houten huizen

Hout fungeert niet als koudebrug, maar als isolatie, waardoor het huis koel blijft in de zomer en warm in de winter, wat het een veel duurzamer bouwhuis maakt. Er is berekend dat er tussen de 50% en 60% per jaar wordt bespaard op verwarming en airconditioning.

De muren in veel Canadese huizen bevatten een materiaal dat niet alleen isoleert tegen geluiden van buitenaf, maar ook helpt de temperatuur te stabiliseren: het kan steenwol, lamswol, gerecycled katoen, enz. zijn, allemaal ecologische materialen zonder oliederivaten.

De materialen die voor de afwerking worden gebruikt, kunnen alle materialen zijn van geperst hout, natuursteen, kunststeen, tegels, leisteen, enz., waardoor het onderhoud van de constructie tot een minimum wordt beperkt.

Hout als gebruik in de schuur

Naast het gebruik van hout voor huizen kan je ook kiezen voor hout als bouwmateriaal voor bijvoorbeeld een tuinhuis met overkapping. Hiervoor zijn er leuke voorbeelden te vinden op Natuurlijk van hout. Kijk dus snel verder voor inspiratie.

 

 

Plaats een reactie